isnusmumrikens

Här skriver jag om det mesta. Jag startade med att skriva om min kamp, och vägen till en Gastric bypassoperation. Nu har jag gjort den och jag skriver en del om det just nu, eftersom det tar upp det mesta av mina tankar för tillfället, men varefter tiden går kommer det även att handla om annat i mitt liv. Välkommen!

Rubrik?

Publicerad 2011-10-31 22:11:33 i Livet efter GBP,

Jag ber om ursäkt för att jag inte har varit så aktiv här senaste veckan, men jag har inte haft inspirationen att skriva eftersom jag någonstans trott att jag måste skriva om hur fantastiskt jag tycker att allting är just nu när jag nått mitt mål. Som du nu förstår så är det inte så. Och ingenstans läser jag om att någon känner så här som jag. För att man inte törs skriva nåt negativt om det stora som skett? Det stora som man jobbat för så länge?

Jag mår skit just nu.

Rent fysiskt skulle det nog inte kunna vara bättre, operationen gick superbra och det mesta har ju funkat. Men tiden på sjukhuset var allt annat än bra. Jag är redan från början svårstucken, när jag sen blir rädd och får ont drar sig kärlen undan ännu mer. Kommer sen klåpare till sköterskor och ska sticka om så blir det bara kattskit. Jag blev stucken sammanlagt 8 gånger, 3 ggr i vardera hand, 1 gång i armveck, 1 gång i underarmen och det gjorde skitont. Droppet gjorde ont i mina blodkärl, min ena hand svällde till dubbel storlek men det sa jag inget om eftersom jag inte ville att det skulle sticka mig en 9e gång. När de sen på onsdagseftermiddagen kommer och säger att de måste sätta dropp igen för att jag inte fått i mig tillräckligt med vätska, bröt jag ihop. Ångesten grep tag i mig och jag grät. Lovade att jag skulle få i mig vätska, men fick svaret att det var för sent nu. De behövde inte sticka om men det gick inte smärtfritt. Den natten var ett helvete! Jag vaknade varannan timme och tittade i skräck på droppet, rädd att det skulle stannat av så att de skulle vara tvugna att komma in och spola rent kanylen. DET gjorde ont!!! Och får man då Cruella till sköterska som, när jag skriker till av smärta, säger :- Jag har ju knappt rört dig än! Då vill man gärna undvika det. 3 på natten kopplade de bort dropppet och jag hade bara kanylen kvar. Dagen efter studsade jag upp kl 8 och gick direkt ner till frukosten och gav mig faan på att jag skulle få i mig vätsk! 1½ dl fil och 1 dl vatten tog mig 2 timmar att få ner. När läkaren kom och sa att hon inte såg några hinder till att jag fick åka hem kunde jag kyssa henne! Jag hade ju varit så duktig på att vara uppe och gå. Eller som hon sa: -Jag har sett hur du springer fram i korriodoren.


Nu då? Jag borde väl vara glad nu när jag faktiskt kommit hem...eller?

Första natten hade jag sådan dödsångest att jag knappt kunde sova. Jag ångrade bittert att jag inte hade bett min alldeles underbara mamma att stanna kvar över natten. Men jag tog mig igenom den.

Jag vet vad som sker med mig, rent teoetiskt. Jag hade ju läst på så mycket om denna operation och saknade ju bara min egen erfarenhet. Vad jag inte kunde läsa mig till var att man kunde bli riktigt deprimerad. Post-op-blues. Kallar jag det.
Jag har dödsångest, jag oroar mig hela tiden för att det kanske kommer att spricka därinne i magen ( fast jag vet att risken nu inte är jättestor), jag KÄNNER en massa och jag vet inte hur jag ska hantera det. Förr har jag ju kunnat "stoppa igen" mina känslor, men det kan jag ju inte nu. Hur gör man? Hur känner man? Jag har förstått nu hur djup mitt beroende faktiskt är. 8 maj 2003 slutade jag röka t ex. Jag var en riktig storrökare, ca 40 st om dagen, mer om det var fest, vilket det var i princip varje helg. Det var en "piece of cake" jämfört med vad jag nu går igenom. Jag ska helt enkelt lära denna gamla hund att sitta, med våld om jag så måste.

Om jag ångrar ingreppet? Jag ifrågasatte mig själv skarpt dag 2 efter op. frågade mig själv om jag inte var riktigt klok i huvudet som gjort detta? Men jag ångrar inte vad jag gjort, det gör jag inte. Men just nu kan jag inte riktigt känna glädjen i att mitt nya liv har börjat. Det kommer bli bättre det vet jag absolut. Men just nu känner jag mig som en tonåring med en massa hormoner som leker bärsärk med mig och mina känslor och jag vet ännu inte hur jag ska hantera dem. Det gamla sättet kan jag inte ta till längre.

Jag hoppas att jag inte skrämt någon för jag vet, logiskt och teoretiskt, att detta var min räddning. Men känslorna....Man kan behöva veta att de nog kommer. Jag lever inte i eufori just nu. Känns snarare som att jag går genom skärselden nu. Jag kommer att komma igenom den och komma till ett bättre ställe, det måste bara få ta tid. Jag måste sörja förlusten innan jag kan glädjas åt vinsten.


Tack alla för allt stöd jag har! Det hjälper.

Kramar i massor!

Det rasar

Publicerad 2011-10-29 11:41:03 i Livet efter GBP,

Alltså...Här går det snabbt neråt... Jisses! 11.2 kg sen flytstart, 5,1 kg sen operation... :D Inte trodde jag att det skulle kunna gå så här fort? *dansar runt lite*

Ork

Publicerad 2011-10-28 22:05:30 i Livet efter GBP,

Jag ska försöka bli bättre på att skriva inlägg, berätta om operationen men just nu orkar jag inte. Jag har fullt upp med att orka just nu. Sover en hel del och däremellan försöker jag få i mig vätska.. Går bättre och bättre iaf :)

Återtkommer snart igen :)

Hemma

Publicerad 2011-10-27 17:31:58 i Livet efter GBP,

Äntligen hemma!! Min säng, inga gamla tanter som snarkar och tänder lampan i tid och otid...Bara jag! Underbart! Allt har gått bra, jag är trött och försöker för fullt att få i mig all vätska som ska i men det ska funka. Skriver mer senare när jag är piggare, men jag lever :)


Kram till alla som lämnat fina kommentarer och hejarop! All kärlek till alla!

Dan före dan...

Publicerad 2011-10-23 14:55:42 i Kampen för en GBP-op,

Ja det könns lite som dagen före julafton idag. Om någon timme ska jag bege mig mot stora sjukhuset och läggas in på avdelningen. Imorgon ska det ske. Många års väntan över... :D

Måste packa nu och duscha.


Ha det till vi ses igen :)


Och TACK alla som kommenterar och lägger så fina, varma inlägg! Stor KRAM till er!!!

Fira lilla mamma

Publicerad 2011-10-22 14:48:05 i Kampen för en GBP-op,

Idag är dagen som jag och mina systrar jobbat med ett tag nu för att få ihop. Vi ska överraska vår älskade vackra mamma med en middag dit även hennes syskon m familjer kommer :) Och hon har inte en aning. Det enda hon vet är att hon ska vara festklädd och klar kl 17.30 :) Vi ahr sååååå skoj!! Och jag ska få äta lite mat :D Min dietist sa att självklart ska du äta lite gryta, bygg med grönsaker till istället för potatis :) Som jag ska njuta! Min allra sista måltid innan min pånyttfödelse :)


Hoppas du har en underbar lördag, det har jag. Hinner inte tänka så mycket på det som komma skall... ;)Kram

Det närmar sig...

Publicerad 2011-10-21 12:05:43 i Kampen för en GBP-op,

Shit! På söndag läggs jag in, på måndag opereras jag.... Jag har inte riktigt fattat det än. Det är verkligen dags. Jag törs knappt tänka på det. Tur jag har fullt upp resten av dagen. Just nu inväntar jag mamma som ska komma upp med mosters lilltroll. Vi ska kolla på lite film tänkte jag :) Sen ska vi ner och fika med syster/mamma :)


En underbart härlig höstdag untanför fönstret!


Kram till dig!PS: Just ja, har ju löst problemet med styckeindelning... Byta webläsare. Så för att kunna skriva utan irritationsmoment så använder jag Explorer...

Shoppingdag

Publicerad 2011-10-20 08:45:39 i Kampen för en GBP-op,

Dagen kommer att spenderas i shoppingens tecken. Mycket att fixa med inför helgen :) Nej, inte inför min förestående operation och tid på sjukan utan andra skojigheter :)


Ställde mig på vågen i morse och jag ser att jag har en chans att komma ner under min gamla "skräckvikt".... Det vore helt fantastiskt om jag kunde det! 0,9 kg fattas det... Så motionen jag får genom att ränna i affärer med syster borde väl hjälpa till eller...?? ;)Fredag, lördag, söndag kvar.... Det närmarar sig med stormsteg... Jeez!!! :D

Härlig dag

Publicerad 2011-10-19 22:17:21 i Kampen för en GBP-op,

Min fullspäckade dag har varit alldeles underbar! Började dagen med att hälsa på M som gjort en grej som jag köpt som present. Detta följdes av samtal per telefon med vänninan som gjort samma op som jag och varit alldeles undarbart rar och svarat på alla mina konstiga frågor.


Te och alltid lika intressant och tankeväckande samtal med nyfunna piratvännen. Kloka råd och inlägg och synvinklar som jag inte tänkt på... jag tackar :)


Hann även med kortis med vänninan/syster. Jag fick låna hennes bok med kaloritabeller. Kommer att komma till användning :)


Hämtade älskade syster och lilltrollet på station för vidare insmuggling hem till mig. Mor visste inte om att de skulle komma så minen hon fick när jag lockat hit henne på en fika, under förevändningen att jag ville prata om min oro inför operationen, var obetalbar :D Underbart!


Nu sitter jag här i min ensamhet framför TVn... För att citera Sid (Ice Age3) : "Jag är en ensam ensamstående ensamvarg..." Jag väntar på att någon av min lite mer datorkunniga vänner ska ringa tillbaka och förhoppningsvis lösa problemet till att touchpad på min 4 månader gamla dator har slutat fungera... Fan!


Jag är så otroligt glad att jag har mina vänner!! De förgyller verkligen mitt liv! Jäg älskar er!


Nu ska jag se om jag får tag på en datorkunnig...


4dagar kvar till inläggning... IIIIIIIHHHHHH!!!

Fullspäckad onsdag

Publicerad 2011-10-19 09:42:02 i Kampen för en GBP-op,

Sitter fast i soffan, lite lätt handlingsförlamad... har en dag fylld av aktivitet och jag behöver verkligen sätta fart. Hela veckan är fylld med aktiviteter vilket känns bra så här sista veckan innan "Dagen D"... På söndag kväll kl 18.00 ska jag infinna mig på avdelningen för att sova kvar. På måndag är det sen dags. Operation. Uj! Nu blev jag nervös igen... Bäst att ockupera tankarna lite; resa sig ur soffan, in i duschen och rivstarta dagen :) Mycket och många ska hinnas med idag :)
Ha en underbar dag kära du!

Brrrr...

Publicerad 2011-10-16 20:59:53 i Kampen för en GBP-op,

Här sitter jag nu i soffan, med en kopp varm buljong att värma mig med. Fryser lite så det är verkligen super med lite buljong. Tack för tipset (Jessica tror jag det var..?) Minnet funkar inte så bra just nu...
Sista jobbnatten nu avklarad. Ser fram mot en vecka ledighet med diverse aktiviteter. Bl a ska jag imorgon till sjukhuset och träffa  avdelnings-, kirurg-, och narkos-läkarna. Ska bli intressant. Undrar om jag har alla frågor klara...?
Nu är det bara en vecka kvar..... EN VECKA!!!!!! Shit!!! Jag är verkligen nervös. Det kommer att gå bra, det är jag helt säker på men ändå...Tur att jag har en massa inplanerat under veckan att ockupera mina tankar med.

Award

Publicerad 2011-10-15 00:23:41 i Kampen för en GBP-op,

Icka, http://blog.olicka.se/ (ja, jag vet inte hur man gör så där tjusigt att göra en länk av adressen med bara namnet...) har gett mig ett Award :) Mitt allra första. Tackar allra ödmjukast!
Nu får man ju inte bara detta Award utan man måste förtjäna det genom att svara på frågor och sen skicka vidare till fem bloggare som har färre än 100 läsare men förtjänar fler. Vet inte om jag kan det sista men svara på frågor ska jag försöka göra efter bästa förmåga :)
Då kör vi!
Varför började du blogga?

Hmmm...ja, varför? Denna blogg är ju inriktad mest på min förestående operation och jag började nog för att jag ville skriva av mig på ett öppet forum kan jag tro :) Skrivit har jag alltid gjort, i dagboksform, på kollegieblogg, en papperslapp, ja det mesta kan man säga. Hade jag en tanke som jag behövde få ur mig skrev jag på första bästa papper som fanns till hands. Min första dagbok fick jag av pappa när jag var 8-9 år ( en hel evighet sen...) Alla dagböckerna finns sparade, likaså de flesta av kollegieblocken jag skrev i (eller ja, jag har satt in många av papprena i en pärm)
Så jag är nog lite lik Icka där (inlägget kan ni läsa här: http://blog.olicka.se/?p=1565) Sen är hon ju också en av mina bästa vänner också.Vilka bloggar följer du?

Oj! Många... Till favoriterna hör Monaas universum, Ickas (Olicka) och Yohanna i Las Palmas bl a


Vilka favoritfärger har du?


På kläder: Svart. Kan ha att göra med att jag tycker mig se smalare ut i svart och jag trivs i det.
Inredningsmässigt: Purpur/lila, grått, turkost, brunt, rött, svartVilka favoritfilmer har du?

Döda poeters sällskap. Den kan jag se flera gånger om.

Älskar, och samlar på Disneys klassiker. Saknar bara en just nu; Lejonkungen. Inköps inom kort hoppas jag på :)


Vilka land drömmer du om att besöka?

Nya Zeeland, Australien, Skottland, Sydamerika (inget land, jag vet, men vill se det mesta på den kontinenten)Då ska jag se om jag kommer på någon att skicka vidare till....hmmmm... Vet ju inte hur många läsare dessa har...
Men jag skickar vidare till:

http://ironlena.blogspot.com/

http://piratdrottningen.blogg.se/

http://bypassoperation.blogg.se/index.html

Hoppas de ser detta också :)


Tuff natt

Publicerad 2011-10-14 02:40:12 i Kampen för en GBP-op,

Idag är det tungt. Riktigt tungt. Nej, jag vill inte vräka i mig en massa saker för att stoppa igen känslorna som bara flödar just nu. Tårar som rinner nerför min kind utan direkt anledning...eller alla anledningar i världen.. Jag vet inte. Men jag känner dem.
Yr i huvudet är jag också. Trots att jag äter sopporna som jag ska. En bieffekt kan jag tro.
Det sägs att det tar 21 dagar att skapa en vana/ ändra ett beteende... Just nu kommer jag knappt ihåg hur det är att laga mat... Jag har ju ingen att laga åt så det blir ju inte nån matlagning alls just nu. Fick ett tips från en vän som är GBPoperarad om att laga iordning soppor att ha till veckan efter op... Jag tror nog att jag får flirta med mamma om att göra det, jag fixar det inte. Inte just nu.
Det har börjat dallra extra mycket nu på vissa delar på kroppen nu när fettet börjar försvinna... Intressant upplevelse. Ja, jo klart det dallrat innan också, men då var det "hårdare" på nåt vis.. Jag kan fasen inte förklara. Huden känns inte lika stinnfull som innan. Intressant.
De soppor som nu funkar är NOKA Blåbär och smoothies (Naturdiet, Nutrilett och Allévo) Allt annat står mig upp i halsen just nu. Snart tre veckor avklarade. En vecka kvar. Målsnöret och starblocken syns där framme... Snart så....

Nedräkning

Publicerad 2011-10-11 05:15:47 i Kampen för en GBP-op,

Nu har kommit halvägs genom "flytperioden"... Så här på andra sidan har de faktiskt gått riktigt fort och jag hoppas att resten av tiden kommer att gå lika fort. Tur att jag har att göra fram till dess med jobb och planering av skojigheter :)
Tror att jag nu har gått igenom alla känslor man kan ha, såsom ångest kryddat med dödsångset, ånger, ifrågasättande, sorg, men också glädje och lycka inför det som komma skall, och just nu känner jag mig tom...bara alldeles tom. Inte apatisk, utan mer som nollställd. Detta är ju slutet på mitt gamla liv. Jag har levt klart det nu. Jag vill aldrig mer vara tjock. Jag har aldrig varit smal. Det ska jag prova nu har jag bestämt. Jag är nu i ingemansland och väntar, gör det jag ska för att komma närmare målet. Det är tufft, men det ska göras.
Snart....mycket snart... Underbart!

Uppe före tuppen

Publicerad 2011-10-04 06:05:33 i Kampen för en GBP-op,

Klockan har precis slagit 06.00 och jag har varit uppe snart 2 timmar redan... ja, första två dagarna efter nattskift blir det lite konstigt med sömn...
Vägde mig nu på morgonen... :) -3,7 kg på en vecka!! WOHOOO!! Det går framåt (neråt?)! Hoppas det kan fortsätta i den här takten fram till op-dag, allt minus på vågen är ju bra :)
Nej, om jag ska ta och börja städa lite innan jag får frukostbesök från min goda vän F.
Ha en alldeles underbar dag vänner!

Veckans utmaning

Publicerad 2011-10-03 21:38:24 i Kampen för en GBP-op,

Ja, veckans utmaning kommer att bli att vara ledig och leva på soppa... Jobba natt på flytande diet var inte så svårt, träffar ju inte så många då... Risken finns att jag kanske låser in mig lite i lägenheten. Behöver ändå hålla på här hemma en hel del. Städa från golv till tak, inkl tvätta fönster. Detta kommer att bli intressant... Jag ber om ursäkt på förhand till de jag träffar för jag märker att jag har svårt att prata om så mycket annat än vad som komma skall. Mest det som finns i huvudet faktiskt... Hoppas ni står ut ett tag :)

Smakutlåtande

Publicerad 2011-10-02 22:09:43 i Kampen för en GBP-op,

Nu har jag provat mig fram lite bland pulversoppor och shakes.. Alla smakar faktiskt inte crap
Modifast Sparris: Helt ok, bra kryddad. Gott när man vill ha lite varmt i sig. Brukar hälla upp på tallrik och äta med sked :)
Modifast Potatis och purjolök: Samma som ovan
Modifast Chokladpudding: MUMS!! Blev riktigt överraskad här måste jag säga, riktigt god var den. Och jag är inte en stor chokladälskare. Den här blir det fler av :)
Noka Blåbär: Blandas med mjölk. Funkar om den är riktigt riktigt kall. Blandar och ställer in den i kylen när jag går och lägger mig så den är ordentligt kall när jag vaknar :)
Narurdiet och Nutrilett Smoothie (färdigblandade): MUMS!! Enda nackdelen är att de är dyra. Men dessa kommer jag att fortsätta med även efter op, perfekt när man är på språng eller bara som mellanmål :)
Modifast Hallon: BLÄ!!! Den höll på att komma upp samma väg som den kom in... Och det var den första jag smakade så jag höll på att tappa modet då. Funderade allvarligt på om jag skulle klara av detta. Men jag är en envis djälvul :)
Nutrilett jordgubb: Ingen höjdare alls...bättre än ovanstående men inte mycket. Den går ner som ett nödvändigt ont... Tvivlar på att jag ens kommer att äta alla påsarna... *ryser*
Mitt utlåtande iaf om dessa "soppor". Men alla har vi ju olika smak :) Jag är glad att jag hittat några som går bra att äta annars hade det ju varit helvetet på jorden dessa veckor innan op.. :)

Det börjar sjunka in...

Publicerad 2011-10-01 06:09:24 i Kampen för en GBP-op,

Alltså. Det börjar sjunka in så smått nu...Inom en inte allt för avlägsen framtid så kommer jag att vara opererad. Jag har väntat så länge på detta nu... Men har fått lite dödsångest också. Det låter säkert urfånigt men jag funderar över om jag kanske borde skriva ner lite om hur jag vill ha min begravning... JA!! Jag vet att jag låter morbid, förlåt. Men det finns ju en liten risk att det kan gå åt fanders... Nu räknar jag med att det ska gå bra. Nej, jag räknar med att det går bra! Men ändå.....en liten tanke finns där och gnager...
Soppandet går rätt bra. Känner varken eller för dem än så länge. Visst ingen kulinarisk höjdpunkt (de borde verkligen arbeta mer med smaken och konsistensen...HU!) Det är ju vad det är och jag måste igenom det. Det är inte synd om mig heller eftersom jag satt mig i denna sits själv genom att försumma mig själv i så många år. Snart har jag klarat 1/4 av tiden. Inte illa.
Jag pratade med en vän häromdagen som gjort samma operation som jag och hon frågade hur jag mår. jodå, svarade jag, rätt bra. Förutom att jag har blivit så känslosam, jag kan börja gråta för ingenting verkligen. Och hon sa då att det är ju kanske inte så konstigt eftersom jag (och säkert många andra i min situation) under alla dessa år använt mat/sötsaker som tröst, straff, bedövare, för att stoppa igen hålet som vi släppa ut alla dessa jobbiga känslor. Nu har jag tagit bort den möjligheten och då kommer det ut igen... Hon är klok den kvinnan!
Men ja, jag är rädd. Jag börjar bli riktigt rädd och nervös. Samtidigt som jag längtar tills det är över och jag är färdigopererad. Vad jag är rädd för? Smärtan. Döden. Livet efter. Jag vet ju ingenting om livet efter operationen. Jag har aldrig varit smal. Jag har alltid haft min rustning att skydda mig bakom och kunnat skylla på den också. Inte lätt det här... Snart får jag åka hem från jobbet iaf... Blir snart avlöst. Då ska jag sova. Sova massor.

Om

Min profilbild

Här ska man kanske komma på nåt fyndigt att skriva så att ni ska få en hum om vem jag är... Hmmmm... En kvinna i sina bästa år, fantastisk på alla sätt och vis :) Jag är nyligen Gastric Bypassopererad och jag skriver här om livet före och efter, om tankar och funderingar, händelser från mitt liv i övrigt.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela